Cоціальні мережі:
м. Одеса, вул. Ак. Сахарова, 3г, ЖК Kadorr 54 Жемчужина
пн-пт з 08:00 до 20:00; сб-нд з 09:00 до 13:00
Ua
|
Наша адреса: м. Одеса, вул. Ак. Сахарова, 3г, ЖК Kadorr 54 Жемчужина
Графік роботи: пн-пт з 08:00 до 20:00; сб-нд з 09:00 до 13:00
Блог

Навіщо робити експрес-тест на грип ?

Про експрес-тести на грип.
В епідемічний період грипу, коли на прийом приходить дитина з високою температурою тіла, не завжди на сто відсотків
можна стверджувати , що це грип. Бо крім грипу, такий початок можуть мати Соvid-19, бактеріальні інфекції( пневмонії, отити), банальні ГРВІ та інші інфекції.
Що нам дає тестування?
1.Якщо тест на грип позитивний( особливо якщо це у перші 48 годин)-ми з чистою совістю можемо призначити озельтамівір( Таміфлю або його аналоги), і це значно скорочує перебіг хвороби. За моїм досвідом , коли ми даємо озельтамівір у перші 48 годин, температура у дитини падає протягом 24-48 годин,і дитина дуже швидко одужує. Без озельтамівіру діти лихоманять 6-7 діб, при цьому лихоманка має дві хвилі- 3 дні -39-40 С, потім -1- 1,5 доби покращення ( нижче 38,0 С) , а потім знов підвищення до 39,0 ще дві доби. І якщо не розвинулось прєднання бактеріальної інфекції- дитина одужує.
2.Негативний тест на грип може бути хибнонегативним, особливо це буває ( не часто, але буває)у першу добу хвороби. І якщо на другу добу зберігаються симптоми схожі на грип- бажано провести повторне тестування. Якщо і після першої доби тест негативний- це з високою ймовірністю виключає грип. Це допомагає своєчасно провести діференційну діагностику для виявлення іншіх прихин високої лихоманки.
На клінічних прикладах покажу , чому це важливо.
1. На прийомі мама з дитиною, з симптомами грипу.Після тестування - тест на грип позитивний. Каже , що у їх дідуся така ж картина. Він лікується у стаціонарі. Колять три дні цефтриаксон, а йому не краще. А йому й не може бути краще, бо грип -це вірус! А віруси антибіотиками не лікують!Своєчасне тестування на грип= своєчасне призначення озельтамівіру=максиммально швидке одужання без розвитку ускладнень та прийому зайвих ліків( цефтриаксон). Це не тільки шкідливо для здоров‘я пацієнта, а ще значно здорожчує лікування.
2.Епідсезон грипу. Пацієнт з високою лихоманкою. Тестування на грип та Соvid-19 негативні. Зробили загальний аналіз крові- ознаки бактеріальної інфекції. Аускультативно -хрипів немає. На рентгені сегментарна пневмонія.
Якщо без тесту , «под шумок епидемии гриппа», призначити озельтамівір- ми не отрумуємо покращення стану пацієнта, а затягнемо своєчасне призначення антибіотику.
Тому я вважаю , шо експрес-тести мають бути рутинною процедурою у практиці лікаря , і доступні у закладах державної та приватної медицини.

Ігор Романовський