Cоціальні мережі:
м. Одеса, вул. Ак. Сахарова, 3г, ЖК Kadorr 54 Жемчужина
пн-пт з 08:00 до 20:00; сб-нд з 09:00 до 13:00
Ua
|
Наша адреса: м. Одеса, вул. Ак. Сахарова, 3г, ЖК Kadorr 54 Жемчужина
Графік роботи: пн-пт з 08:00 до 20:00; сб-нд з 09:00 до 13:00
Блог

Як захистити дитину від ротавірусу?

Майже немає дитини, яка б до 5-річного віку не перехворіла кишковою інфекцією. І саме ротавіруси є найбільш частою причиною. В Україні вони спричиняють понад 40% гострих гастроентеритів, які потребують госпіталізації. Загалом до досягнення 5-річного віку понад 95 % дітей хворіють на ротавірусну інфекції. За оцінками ВООЗ (2017 р.), щорічно від діареї, який можна було б запобігти методом вакцинації, помирає 527 тис дітей віком до 5 років (одна дитина щохвилини!).

Шлях передачі ротавіруса — фекально-оральний. Виділення великої кількості віріонів (1000 на 1 г) розпочинається ще до появи клінічних симптомів і продовжується після одужання хворих. Речі (іграшки,горщики), з якими контактувала хвора дитина, залишаються джерелом інфекції протягом багатьох днів. Дуже часто ротавірус є причиною внутрішньолікарняних інфекцій (знайома ситуація, «коли госпіталізувались з пневмонією, а до цього десь взялася ротавірусна інфекція»?!).

Інфекція проявляється:

-Діареєю

-Блювотою

-Болем у животі

-Лихоманкою

-В’ялістю

-Головним болем

Вона швидко призводить до зневоднення.

Діагностиці на амбулаторному етапі допомагає експрес-тест фекалій на ротавірус (продається в аптеці та є у нашій клініці).

Головне лікування ротавірусного гастроентериту — оральна регідратація. Проте якщо дитина не п‘є — інфузійна терапія у стаціонарі.

Ротавірус — це вірус. Тому антибіотиками не лікується!

До речі, у загальному аналізі крові при ротавірусній інфекції зміни характерні для бактеріальної інфекції (лейкоцитоз з нейтрофільозом). Це часто спонукає лікарів до призначення антибіотику. Проте це — помилка!

Щоб уникнути важкого перебігу інфекції, варто вакцинувати дітей від ротавірусу. Наразі існує 2 ефективні вакцини від ротавірусної інфекції: Ротарикс та Ротатек. Обидві вакцини вводяться перорально з 6 тижня життя. Згідно з міжнародними рекомендаціями, першу дозу треба зробити у віці до 15 тижнів.

Ротарикс має 2 дози: другу дозу треба ввести до 24 тижнів життя. Згідно української інструкції до Ротариксу, немає обмежень щодо строку введення першої дози. Тому ми інколи вводимо першу дозу пізніше 15 тижнів, але не вакцинуємо після 24 тижнів. Навіть якщо введена перша доза, а другу дозу зробити не встигли, це набагато краще, ніж дитина не матиме жодної дози.

Ротатек вводиться в 3 дози. Згідно української інструкції, перша доза повинна бути введена з 6 до 12 тижнів. Наступні дві з інтервалом не менш ніж 28 днів між дозами. Проте остання третя доза — до 32 тижнів життя.

На відміну від більшості країн Європи та США, вакцина з економічних причин поки що не входить до переліку обов‘язкових щеплень в Україні, тому вакцинуватися можна тільки за власний кошт.

Проте не варто економити на здоров’ї свого малюка, адже це допоможе уникнути важкого перебігу хвороби в дитини та стаціонарного лікування. Пам’ятайте, що профілактика — це завжди приємніше та дешевше, ніж лікування!

Джерело: Чернишова Л.І., Лапій Ф.І., Волоха А.П. та ін. (2019) Імунопрофілактика інфекційних хвороб: навчально-методичний посібник, 3-є видання; CDC