Cоціальні мережі:
м. Одеса, вул. Ак. Сахарова, 3г, ЖК Kadorr 54 Жемчужина
пн-пт з 08:00 до 20:00; сб-нд з 09:00 до 13:00
Ua
|
Наша адреса: м. Одеса, вул. Ак. Сахарова, 3г, ЖК Kadorr 54 Жемчужина
Графік роботи: пн-пт з 08:00 до 20:00; сб-нд з 09:00 до 13:00
Блог

Вітамін Д3

Навіщо нашим дітям вітамін D?

Вітамін D допомагає організму засвоювати кальцій та фосфор, що необхідні для зміцнення кісток і запобігання рахіту. Рахіт — це захворювання, що характеризується розм'якшенням кісток (особливо вражає дітей у перші два роки життя). Дефіцит цього вітаміну підвищує ризик переломів кісток у дітей старшого віку та підлітків.

Вітамін D взаємодіє з імунною системою, що бере участь у захисті від інфекційних хвороб. Також він пов'язаний з психічним здоров'ям. Дослідження показують, що люди з дефіцитом вітаміну D можуть зазнавати підвищеного ризику депресії.

Скільки дитина повинна отримувати вітаміну D?

Дітям молодше 12 міс (незалежно від способу їх харчування та періоду року) необхідно отримувати 400 МО (10 мкг) вітаміну D щодня.

Дітям старше 1 року варто отримувати 600 МО (15 мкг) вітаміну D щодня.

Діти, які страждають на ожиріння або мають хронічні хвороби (наприклад, муковісцидоз), та діти, що приймають протисудомні препарати, глюкокортикоїди, протигрибкові засоби, ліки проти ВІЛ, потребують принаймні в 2-3 рази більше вітаміну D для своєї вікової групи.

Де взяти вітамін D?

Ми можемо отримати вітамін D трьома способами: через шкіру, з їжі та добавок.

Майже всім відомо, що вітамін D синтезується під впливом ультрафіолетового випромінювання (тобто сонячного світла). Використання сонцезахисного крему (що, звичайно, важливо для запобігання сонячним опікам і раку шкіри) не дозволяє організму виробляти багато вітаміну. Шкіру малюка ми повинні зберігати від прямих сонячних променів, а вітамін D продовжувати давати влітку(докладніше про це у дописі про сонцезахисні крема ).
На сучасному ринку вітамін D випускається у вигляді 2 препаратів: ергокальциферолу (D2) та холекальциферолу (D3). Результати досліджень показують, що добавки D3, як правило, більше підвищують концентрацію вітаміну в крові та підтримують її довше, ніж D2. Але! Збільшення споживання вітаміну D у якості харчової добавки без рекомендації лікаря може призвести до гіпервітамінозу D (передозування).

На жаль, небагато продуктів містять вітамін D у природному вигляді. Найбільше цього вітаміну можна знайти у жирній рибі (наприклад, лосось та тунець), печінці, яйцях та риб'ячому жирі. Нам відомо, що діти не їдять ці продукти в достатній кількості. Тому деякі харчові компанії додають вітамін D у молоко, йогурт, дитячі суміші, соки, пластівці та інші продукти.